lørdag den 14. september 2013

Tre i én + én!

Tao Fong Shan, lørd. 14. sept.
Kære alle!
I dag er det lige en måned siden, vi ankom her til Tao Fong Shan. Hvis de næste 9 måneder går lige så hurtigt og bliver lige så indholdsmættede, - - - ja, så bliver vi nødt til at tage ti måneder til herude, hvis vi skal kunne nå at fordøje alt det, vi har oplevet. J
Tao Fong Shan er inddelt  i tre selvstændige enheder under samme hat:
 
      1.  TFS Christian Center, som står for alt det, der har med gudstjenester, morgenandagter osv. at gøre. Ligeledes står de for alt det, der har med brobygning til og dialog med buddhister og andre religioner. Denne afdeling ledes af en amerikansk præst, John LeMonde, som vi har et ugentligt møde med. Bl.a. skal vi sammen med ham besøge nogle Buddhist- og Daoisttempler her i nærmeste fremtid.
Jeg har også lovet at prædike en del gange året igennem her i "Christ Temple" ved den engelsksprogede gudstjeneste søndag eftermiddag.
      2.  TFS Service Unit er den afdeling, der tager sig af alt det praktiske. Den betjener derfor også de andre afdelinger, - sørger for bygninger, haveanlæg, veje, internetsystemet m.m.m.
Hele vandrehjemsafdelingen, ”Pilgrims Hall”, med spisesal og værelsesafdelinger hører også under ”Service Unit”, og det er også dér, vi hører til og har kontor med PC og kopimaskine osv.
Vores opgave er jo også at betjene alle de andre afdelinger med det, som de gerne vil have vores hjælp til.
            3ISCS, ”Institute of Sino-Christian Studies”. Vi var forleden dag inviteret over for at hilse på lederen dér, Daniel Yeung. Det var meget spændende at høre ham fortælle om, hvad de arbejder med. Det er jo ikke muligt at studere teologi ved universiteterne inde på fastlandet. Derfor oversætter man her på centret lærebøger i teologi, f.eks. om de gamle kirkefædre fra oldkirken, - alt sammen litteratur, som helt naturligt indgår i et teologistudium i Europa, men som ikke findes på kinesisk.
Det er lærebøger på et højt akademisk niveau, som derfor også er godkendt af de kinesiske myndigheder, så de kan bruges i f.eks. studier i filosofi og sociologi på de kinesiske og sydasiatiske universiteter, som man har et meget fint samarbejde med.
- Ja, og så er der helt selvstændigt og helt for sig selv I egne bygninger: præsteseminariet, LTS.
       4.  LTS., ”Lutheran Theological Seminary”.
Det er bygget på en grund, man fik foræret af centret her, men med den klausul, at man skulle bygge i samme stil, så der blev en helhed over det. Bygningerne er først taget i brug i 1992, så det er jo nyt i forhold til centret her, som er fra 1930´erne.
Der er blevet mere liv her på bjerget efter at LTS (Lutheran Theological  Seminary) er begyndt på efterårssemesteret. Der er knap 300 studerende fra en stor del af Sydøst Asien, flest her fra Hong Kong, nogle stykker fra fastlands Kina, men også studerende fra USA, Norge, Sverige, Tyskland og  . . . . Vi var mandag morgen inviteret op til deres velkomstgudstjeneste, hvor vi også blev præsenteret.
Det er faktisk en meget flot kirkesal, de har. Alterbilledet er lavet af en kinesisk kunstner. Det er helt sjovt at lægge mærke til, at i Afrika var Jesus sort. Her har han skæve øjne. Men det er præcis, som det skal være. Han kom jo ikke bare til danskerne!
Selvom gudstjenesten foregik på kinesisk, så kunne man alligevel følge med i, hvad der foregik, fordi alt blev simultant oversat gennem ”øre-bøffer”. Skønt!
Vi var bagefter inviteret over på lederen, Simon Chow´s kontor. Han er Dr. theol fra Uppsala Universitet og taler flydende svensk. Det var en rigtig god oplevelse at hilse på ham. Han virker uhyre sympatisk, dygtig og kompetent. Vi talte bl.a. om, hvad de gerne vil have vores hjælp til. Nogle elever fra ”mainland China” og andre sydasiatiske lande har fået et stipendium til at studere her. Dem føler de naturligvis et særligt ansvar for. Derfor er vi også blevet opfordret til at tage os særligt af de studerende. Desuden ville det være meget velkomment, hvis vi ville hjælpe til på biblioteket og også dér møde de studerende. Med sin biblioteksbaggrund var det jo lige noget Birgit kunne lide at høre. Hun blev dagen efter ringet op af bibliotekaren og har fået en aftale med ham til på tirsdag.
Der er en fantastisk udsigt fra biblioteket ud over byen. I det hele taget er LTS et meget skønt sted, - utroligt smukke bygninger i gammel kinesisk stil, med smukt anlagte haver og rislende vandløb og damme med karper, - eller er det guldfisk?
Det er som sagt først taget i brug i 1992, men som en videreførelse af et præsteseminarium startet i 1913 inde på fastlandet, men flyttet flere gange inden det kom hertil. Derfor fejrer LTS også 100 års jubilæum i år med forskellige arrangementer året igennem. De holder bl.a. nogle åbne forelæsninger fredag formiddag.
Vi var til sådan en forelæsning i fredags, hvor en tysk professor, Hans Schwarz, holdt en meget spændende forelæsning, ”Where are we today in the ecumenical dialogue?”
Torsdag eftermiddag var vi inviteret med til ”International Students Fellowship”. Det er den gruppe af studerende vi nok får mest med at gøre, da de trænger til at få øvet deres engelskkundskaber under afslappede former, - f.eks. ved en kop te/kaffe en aften hjemme hos os.

Torsdag aften var vi sammen med et par studerende fra Myanmar inviteret ned til et amerikansk par, som begge underviser på præsteseminariet. Det var rigtig hyggeligt.
Det viste sig, at de havde arbejdet sammen med en søster til vores svoger i Centralafrika. Verden er lille!

Desværre er mit fotoapparat gået i "udu". Alle billeder bliver bare en stor tåge. Heldigvis har vi også det gamle apparat med, som stadig fungerer udmærket. En af medarbejderne på centret lovede at tage med hen til en lille, god foto-shop i nærheden af, hvor hun bor.
Der er ikke mange, der giver sig af med at reparere fotoapparater. De fleste vil bare sige: ”Køb et nyt!” – men det strider både mod vores religion og pengepung, så vi håber, det lykkes at få det repareret.
Det var et rigtig spændende, ægte kinesisk område af byen, vi dér stiftede bekendtskab med, - og et område vi nok ikke selv havde fundet ind i og rundt i, hvis ikke vi havde fulgtes med en indfødt.
Hun tog os også med ind at spise aftensmad på en lille restaurant, hvor en europæer ellers aldrig ville finde på at gå ind. Men maden var fin, og det var da endnu en god og anderledes oplevelse.
Vi slentrede så lidt rundt i kvarteret, hvor man kunne købe . . . ja, jeg tror ALT! Og uhørt billigt.
I dag har vi været en tur ude i lufthavnen, - nærmest bare for at blive lidt kendte med forholdene dér.
Vi skal jo nok ind imellem være dem, der henter og bringer gæster fra det store udland. Vi har således lovet at hente en svensk præst i lufthavnen, som kommer for at studere her i en tid, og så skal vi jo helst vide, hvilken bus vi skal med, og hvorfra den afgår.
Den kommende uge bliver lidt anderledes end de foregående, da der torsdag-fredag er ”Midt-efterårs-festival”. Det er en månefest, som alle ser hen til med stor glæde og forventning. Man spiser så ”månekager” og hænger lygter op overalt. Vi har allerede købt et par stykker! J - men det kan vi sikkert fortælle meget mere om næste uge.
Alt godt! – Kærlig hilsen

Birgit og Erik

Ingen kommentarer:

Send en kommentar